4 Porții
15 min
5 min
20 min
Metoda de preparare
Încălziți grătarul la 190 ° C. Ungeți fripturile cu ulei de măsline și condimentați cu sare și piper. Puneți fripturile pe grătar, presărați rozmarin și gătiți până se rumenesc ușor, aproximativ 5 minute. Întoarceți fripturile și adăugați lămâile pe grătar. Acoperiți grătarul și continuați să gătiți fripturile până când termometrul indică 51,66 ° C, câte 5 până la 7 minute pe fiecare parte. Transferațiapoifripturile pe un blat de lucru. Adaugați peste fiecare două linguri de unt (28 de grame) de unt și lăsați-le astfel timp de 10 minute.
Feliați friptura de-a lungul osului, păstrând feliile ordonate cât mai mult posibil. Aranjați feliile de friptură și osul pe un platou și asezonați cu rozmarin și jumătăți de lămâie. Presărați puțină sare de mare înainte de servire.
Alternative: Coaste cu oregano
Pregătiți conform indicațiilor, omițând rozmarinul și lămâile. Înlocuiți cele două fripturi cu coaste (1360 gr). După ce ungeți cu ulei, presărați uniform, pe toate părțile, oregano. Puteți prepara chile-oregano astfel: amestecați ¼ ceașcă (26 gr) de piper negru măcinat cu 2 linguri (6 gr) oregano uscat și 2 lingurițe (4 gr) de fulgi de chili roșii măcinați. Gătiți fripturile medium-rare, aproximativ 18 minute, întorcându-le constant pe ambele părți.
Alternative: Filet Mignon cu unt de ciuperci cu cimbru
Pregătiți conform indicațiilor, omițând rozmarinul, lămâile și untul. Înlocuiți cu 8 fripturi de filet mignon (907 gr). Gătiti fripturile medium-rare, aproximativ 12 minute. Friptură se servește fierbinte de pe grătar, completată cu 1 lingură de unt de ciuperci cu cimbru. Preparați untul de ciuperci astfel: amestecați împreună ½ cană (113 gr) unt fără sare, 1 lingură (10 gr) sare de mare, 1 lingură (2 gr) ciuperci uscate măcinate, 1 lingură (2 gr) frunze proaspete de cimbru, 2 lingurițe (12 gr) de pastă de anșoa și ½ linguriță (1 gr) piper negru măcinat până obțineți o pastă; păstrați la frigider până la folosire sau cel mult o săptămână.
Gătitul cărnii de vită:
În 2 tigăi mari încinse, adăugați 1/4 cană ulei în fiecare. Condimentați bine carnea de vită pe toate părțile cu sare și piper. Când tigăile sunt foarte bine încinse, așezați cu atenție trei file în fiecare tigaie și reduceți căldura până la o intensitate medie. Rumeniți fileurile 4 minute sau până devin medium-rare. Adăugați 2 linguri de unt, usturoi, cimbru și rozmarin în fiecare tigaie în ultimele 2 minute de gătit, adăugâmd unt peste fripturi în timp ce se gătesc. Când sunt gata, scoateți fileurile pe o farfurie.
Adăugați ciupercile în tigaile fierbinți. Gatiți timp de cinci minute, rumenind pe toate părțile. Adăugați oțet și unt. Gatiți până când untul s-a topit. Condimentați cu sare și piper, după gust.
Mod de servire:
Adăugați ciuperci calde peste fiecare file, precum și o cantitate generoasă de praz prăjit.
Ingrediente
2 fripturi cu os (2722 gr și 5 cm grosime), la temperatura camerei
¼ ceașcă ulei de măsline
Sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
Rozmarin, dupa gust
2 lămâi(198 gr), tăiate pe jumătate
4 linguri (56 gr) unt fără sare, tăiat în 8 cuburi
Sare, pentru servirea ulterioară